انواع ریل آسانسور

شرکت آسانسور و پله برقی یاران

مقدمه :
اولین مرحله در نصب آسانسور، نصب ریل آسانسور و همچنین درب آسانسور می باشد که بسته به ظرفیت، سرعت و ارتفاع آن می توان از انواع ریل آسانسور T5-T9-T16-T127 استفاده کرد. ریل آسانسور یکی از مهمترین قطعات آسانسور می باشد که از لحاظ امنیت و عملکرد کلی آسانسور، دارای اهمیت خاصی می باشد و در صورت ایجاد مشکل در نصب آن، کل عملکرد آسانسور دچار مشکل خواهد شد.
انواع ریل آسانسور
انواع ریل آسانسور
از آنجایی که ریل در سیستم آسانسور نقش مهمی دارد، طبیعی است که وظایف پر اهمیتی را نیز دارا باشد. همانطور که می دانیم نحوه عملکرد آسانسور، اینگونه است که افراد و یا اشیا را با کمک کابین به صورت عمودی بین طبقات جابجا می کند. کابین آسانسور و وزنه تعادل هر کدام به صورت جداگانه داخل ریل جداگانه قرار می گیرند. تمامی ریل آسانسورهای موجود در بازار به صورت T شکل و در شاخه های 5 متری تولید می گردند. از دیگر وظایف ریل آسانسور این است که در هنگام حرکت کابین از تکان و لرزش اتاقک جلوگیری کند. ریل های آسانسور دارای انواع مختلفی هستند، که مطابق با ظرفیت ها و مشخصات فنی پروژه انتخاب می شوند. در انتهای تمامی ریل های آسانسور نر و مادگی وجود دارد، تا بتواند در نهایت به شاخه دیگری نصب شود و این حالت برای تمامی ریل ها از برندهای مختلف مشترک است، که به صورت خودکار و استاندارد انجام می پذیرد، تا در چاه آسانسور با عمق بالا، برای راه اندازی آسانسور نصابان دچار مشکل نگردند. بنابراین وقتی ارتفاع و یا حجم آسانسوری بالا است، قطعا بر روی ضخامت و کیفیت ریل انتخابی تاثیر گذار است، و باید از ریل های مقاوم و مرغوب استفاده شود. انواع ریل آسانسور چینی، ترک و ایتالیا در سایزهای T5-T9-T16-T127 و درب های لولایی، نیمه و تمام اتوماتیک حریری، یاران، روانکار، نوین سیستم و درب های اتوبوسی آلومین لیفت در مجموعه آسانسور افق، با بهترین قیمت به همراه بقیه قطعات آسانسور از جمله انواع کابین MDF استیل و تمام استیل و انواع موتور گیربکس و گیرلس و انواع تابلو و لوازم مکانیک و راه اندازی آسانسور آماده ارائه به مشتریان عزیز می باشد. انواع ریل آسانسور به تعداد زیادی تقسیم می ‌شوند. در زیر، چند نوع رایج ریل آسانسور را بررسی می ‌کنیم: ریل تقویت شده (T-Rail): این نوع ریل برای آسانسورهای شهری و بزرگ استفاده می‌ شود. این ریل ‌ها دارای قسمت‌ های معمولا U-شکل هستند که برای افزایش استحکام و پایداری قابلیت تقویت دارند. ریل پیچشی (Twisted-Rope): در این نوع ریل، سیم ‌های آسانسور به صورت پیچشی قرار می‌ گیرند. این ریل‌ ها برای آسانسورهای باربری کوچک و متوسط استفاده می ‌شوند. ریل تسمه‌ای (Belt-Rope): در این نوع ریل، بجای سیم ‌های فلزی، تسمه ‌های نایلونی یا فیبری برای حرکت آسانسور استفاده می‌ شود. این ریل ‌ها برای آسانسورهای کوچک و خانگی مناسب هستند. ریل هیدرولیک (Hydraulic-Rail): در آسانسورهای هیدرولیکی، از ریل هیدرولیک استفاده می ‌شود. این ریل ‌ها از لوله ‌های فلزی تشکیل شده‌اند که با استفاده از روغن هیدرولیک آسانسور را به بالا و پایین حرکت می ‌دهند. ریل خطی (Linear-Rail): در آسانسورهای خطی، از ریل خطی استفاده می ‌شود که شامل قسمت ‌های متحرک و ثابت می ‌شود. این ریل ‌ها برای آسانسورهای عمودی و افقی استفاده می ‌شوند.
ریل در چاه آسانسور
نحوه ساخت انواع ریل آسانسور
ریل‌های آسانسور از جنس فولاد هستند و به همین دلیل است که باید از استانداردهای مخصوصی برای تامین مشخصات شیمیایی و مکانیکی معتبر آن‌ها استفاده شود. همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد، رایج ترین استاندارد ساخت ریل‌ها، استاندارد ISO 7465 می‌باشد. براساس این استاندارد، مقاومت کششی ریل آسانسور باید حداقل 370 و حداکثر 520 نیوتون بر متر مربع باشد. در یک تعریف از مقاومت کششی می‌توان گفت که حداکثر نیرویی است که یک جسم تا قبل از تغییر شکل و شکستن، می‌تواند تحمل کند. مانند اکثر مقاطع فولادی، انواع ریل آسانسور نیز به دو روش نورد سرد و گرم تولید می‌شوند. در فرایند نورد گرم، دمای شمش فولادی را به اندازه‌ی ۵۰ تا ۱۰۰ درجه بالاتر از دمای تبلور مجدد فولاد، حرارت می‌دهند و پس از عبور از غلتک‌های گوناگون که دارای زوایای خاص نسبت به یکدیگر هستند، آن را تبدیل به ریل می‌کنند. در روش نورد سردف دمای فرآیاند بسیار کمتر از نورد گرم است ( چیزی حدود ۷۰۰ درجه‌ی سانتی گراد ). در این فرایند فلز را به واسطه‌ی نیروی کشش از درون قالب خارج می‌کنند. ریل‌هایی که به روش نورد سرد تولید می‌شوند، تنش تسلیم، استحکام و صلبیت بیشتری داشته و در مقابل قابلیت چکش خواری و ماشین کاری روی آن پایین تر است. در برخی موارد از ترکیب این دو روش برای ساخت انواع ریل آسانسور استفاده می‌کنند.
اجزای تشکیل دهنده ریل آسانسور
ریل های آسانسور معمولا به صورت شاخه های 5 متری به فروش می رسد. پس از پیچ و مهره شدن شاخه های ریل آسانسور به همدیگر، مسیر حرکتی یکپارچه ای برای کابین به همراه وزنه تعادل در چاه آسانسور تشکیل می شود. برای جلوگیری از به وجود آمدن انحراف در مسیر ریل آسانسور از شابلون ریلی استفاده می شود. برای حرکت نرم و کم صدای کابین بر روی ریل آسانسور لازم است تا سطح ریل همواره روغنکاری شده باشد، به همین منظور بالای کابین آسانسور، روغندانی تعبیه شده است که این وظیفه را بر عهده دارد، روغنی که برای اینکار استفاده می شود باید از جنس با کیفیت باشد، و در زمان بازدیدها برای سرویس و نگهداری باید میزان روغن چک شود، تا در صورت کم شدن، مخزن آن شارژ شود. برای لغزیدن کابین و همچنین وزنه تعادل بر روی ریل آسانسور از کفشک استفاده می گردد، کفشک در دو نوع اصطکاکی و لغزشی ساخته می شوند.
بهترین ریل آسانسور چه ویژگی‌هایی دارد؟
بهترین ریل آسانسور برای شما ریلی است که با خصوصیات ساختمان، آسانسور و بودجه‌ی شما هماهنگی داشته باشد. به هر حال برای انتخاب ریل مناسب می‌توانید از جدول ریل آسانسور استفاده کنید و به نکات زیر توجه داشته باشید:
• داشتن استاندارد CE اروپا و مواد اولیه مطابق با آن
• سابقه و رزومه‌ی شرکت سازنده، که هرچه این سابقه بیشتر باشد، کیفیت و قیمت ریل آسانسور نیز بیشتر خواهد بود.
• امکان ارتقاء و تغییر ریل و همچنین سازگار بودن آن با توسعه‌های احتمالی سیستم آسانسور در آینده
• قیمت مناسب در عین بهره مندی از کیفیت بالا
• متناسب با ظرفیت، سرعت و ارتفاع آسانسور
• بالاتر بودن ریل کابین نسبت به کیفیت ریل وزنه تعادل آسانسور
• استاندارد بودن طول ریل ( حداقل ۵ متر ) بهتر است بدانید که برای اطلاع از کشور سازنده‌ی ریل، باید به علائم حک شده روی آن توجه کنید. به عنوان نمونه، ریل‌های آسانسوری که توسط کشور اسپانیا ساخته می‌شوند دارای یک علامت $ در بین دو سوراخ خود هستند. درمورد ریل‌های ساخته شده توسط کشور چین نیز می‌توان گفت که در این قسمت عبارت Savera China حک می‌شود.
نام گذاری فنی ریل آسانسور
در استاندارد بین المللی که برای ریل های آسانسور وجود دارد، یکسری پسوندهای لاتین را برای شناسایی انواع ریل آسانسور در نظر گرفته اند. بر این اساس پسوند A برای ریل هایی است که به روش کشش سرد ساخته شده است، و پسوند B برای ریل های آسانسوری می باشد که با روش ماشین کاری تولید شده است. در این بین برای شناسایی ریل آسانسوری که به روش ماشین کاری سرعت بالا ساخته و تولید شده است، از پسوند BE استفاده می گردد.
سایز بندی های ریل آسانسور
برای ساخت ریل آسانسور به معیارهای متفاوتی توجه می شود، و عواملی همچون سرعت آسانسور و ارتفاع در تولید ریل آسانسور تاثیر گذار است. به طور کلی یک تعریفی برای انواع سایز بندی های ریل های آسانسوری وجود دارد، که مطابق با آن برای کابین آسانسور ریل انتخاب می شود.
• ریل T5: این ریل ها برای آسانسورهای با ظرفیت تعداد 4 نفر، سرعت 1 متر بر ثانیه و ارتفاع 15 متر مناسب است.
• ریل T9: این ریل ها برای آسانسورهای با ظرفیت تعداد 7 نفر، سرعت 1.2 متر بر ثانیه و ارتفاع 30 متر مناسب است.
• ریل T16: این ریل ها برای آسانسورهای با ظرفیت تعداد 12 نفر، سرعت 1.6 متر بر ثانیه و ارتفاع بین 30 تا 50 متر مناسب است.
• ریل T12: این ریل ها برای آسانسورهای با ظرفیت تعداد بیشتر از 12 نفر، سرعت بیشتر از 1.6 متر بر ثانیه و ارتفاع بیشتر از 50 متر مناسب است. نحوه انتخاب و قیمت خرید ریل آسانسور برای انتخاب و قیمت خرید ریل آسانسور ابزارهای بسیاری دخیل هستند، اول از همه با توجه به مشخصات فنی که سیستم آسانسوری در حال اجرا دارد، نسبت به ظرفیت، ارتفاع و سرعت آسانسور ریل های متناسب با آن مختصات آسانسور انتخاب می گردد. ریل های آسانسوری توسط شرکت های بسیاری در جهان و داخل کشور تولید می گردند. از آنجایی که ریل در ایمنی آسانسور نقش مهمی را ایفا می کند، برای حفظ امنیت مسافرین کابین آسانسور، باید تلاش شود تا، ریلی مناسب با شرایط پروژه ی در حال اجرا، و از نظر کیفیتی درجه یک و مرغوب استفاده شود.
نمای نصب ریل آسانسور
سرویس و نگهداری ریل آسانسور
ریل های آسانسوری نیز مانند بسیاری از تجهیزات و قطعات سیستم آسانسور، باید در هنگام بازدید های دوره ای تعمیر و نگهداری مورد بررسی قرار گیرد. همانطوری که قبلا نیز به آن اشاره شد در بالای کابین آسانسور مخزن برای روغنکاری ریل آسانسور تعبیه شده است، که موظف است ریل آسانسور را به طور مرتب با روغن مرغوب روغنکاری نماید، تا کابین آسانسور به نرمی بتواند در بین طبقات رفت و آمد کند. از نکات مهم هنگام بازدیدهای نگهداری آسانسور، چک کردن مخزن این روغن است. ممکن است بر اثر عمر طولانی و کار کردن بیش از حد، ریل ها فرسوده گردند و یا به خاطر ضربه خوردن آسیب دیده باشند و خراب شوند، که همه اینها بر کیفیت حرکتی کابین آسانسور تاثیر گذار است. تمامی موارد فوق نشان از اهمیت ریل آسانسور دارد که اگر در هنگام بازدید های سرویس نگهداری دچار کوچکترین مشکلی بود، سریعا رفع گردد.